Ψάχνετε κάτι;

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Πειρατεία και άλλα φαιδρά!


Ας είμαστε και λίγο... επίκαιροι.

Πειρατεία! Τι όρος κι αυτός ε;!
Έχει ρίζες καθαρά Ελληνικές! Το ξέρατε; Από εμάς ξεκίνησε να υφίσταται σαν όρος διεθνώς!
Δεν υπονοώ κάτι βέβαια με αυτό, απλή ενημέρωση κάνω!

Το κακό είναι ότι έχει παρερμηνευτεί τελείως στη σύγχρονη εποχή.
Ενώ λοιπόν αφορούσε καθαρά, ό,τι είχε να κάνει με πλοία και θάλασσες, σήμερα πια έχει αποτυπωθεί στη σκέψη μας, να έχει να κάνει κυρίως με υπολογιστές και διαδίκτυο.
Κάποτε έλεγε κανείς «πειρατής» και αυτομάτως μας ερχόταν στο μυαλό η εικόνα αυτού του μονόφθαλμου καπετάνιου με τον γάντζο και το κομμένο πόδι που, με έμβλημά του τη μαύρη σημαία με τη νεκροκεφαλή και τις χατζάρες χιαστή από κάτω, καταδυνάστευε με το πάνοπλο πλοίο του και το εγκληματικής προέλευσης πλήρωμά του, όποια πλοία έπεφταν στο δρόμο του αλλά και απροστάτευτα λιμάνια.
Τώρα όμως, με την ίδια λέξη ιδιαίτερα οι νεότεροι, φαντάζονται έναν ασπρουλιάρη τύπο, ατημέλητο και με γυαλιά οράσεως, καθισμένο τις ατελείωτες ώρες πίσω από οθόνες υπολογιστών και, με παρεμφερούς εικόνας έμβλημα αλλά ψηφιακής μορφής, να καταδυναστεύει αντίστοιχα με τους πανίσχυρους υπολογιστές του (και χωρίς πλήρωμα), τις επαρκώς «απροστάτευτες» μεγαλοεταιρίες - θύματα.
Και «τέλος δεν έχει» που λένε αφού πάνε να μας το αλλάξουν κι αυτό, με το να μας πείσουν πως, πειρατές πια είναι άλλες, επίσημες μεγαλοεταιρίες που, πλέοντας μέσα από παραθυράκια νόμων, επιτρέπουν και κυρίως προωθούν την ψηφιακή καταδυνάστευση, πάλι των επαρκώς «απροστάτευτων» μεγαλοεταιριών - θύματα. Με ιδία οφέλη βέβαια που φτάνουν σε αμύθητα ποσά αλλά από εμάς πια, τους «κλεπταποδόχους» - downloaders.
Μπερδευτήκατε; Μα γιατί;! Έτσι δεν είναι τα πράγματα;
Είναι να μην είναι πιασάρικος ένας όρος. Αν τύχει και γράφει καλά, τον παίρνουν και τον κάνουν... πορνό. «Τα πάντα, όλα»!

Θα μου πει κανείς «Καλά ρε φίλε, εδώ γίνεται χαμός στο ίντερνετ με το θέμα κι εσύ ασχολείσαι με την ακριβολογία του όρου;!» και θα είχε και το δίκιο του. Γι αυτό, δε το συνεχίζω άλλο προς αυτή τη ρότα. Να πω μόνο πως τα ανέφερα αυτά γιατί είναι ενδεικτικά προς την ουσία του πράγματος.

Θα δοκιμάσω να προσεγγίσω κι εγώ το ζήτημα λοιπόν, με πιο κλασικές περπατημένες.

«Κλείσανε την MegaUpload!»
Η είδηση έκανε παγκοσμίως πάταγο!
Τόσο πάταγο δε που, σε ταχύτατους ρυθμούς αυτοπροστατευτικής αντίδρασης, άρχισαν να κλείνουν ή να υπολειτουργούν σα ντόμινο από μόνες τους κι ένα σωρό άλλες τέτοιες εταιρίες. Μικρότερης δυναμικής μεν, παρόμοιων υπηρεσιών δε.

Κάποιοι κοντόφθαλμοι από τους εμπνευστές τέτοιων κινήσεων, ίσως νομίζουν πως «ο στόχος επετεύχθη»!
Το πλήγμα σίγουρα ήταν σημαντικό στο χώρο, δε μπορώ να πω! Άσε που πουλάει και σα τρελό! Ως εδώ καλά χαίρονται λοιπόν. Το θέμα όμως είναι πως, η όλη κατάσταση, θυμίζει απλά αντιπερισπασμό απόγνωσης. Κάνανε ζημιά μεν αλλά σε ένα πεδίο μάχης που οι εναλλακτικές είναι τόσες όσες και οι κατευθύνσεις του ορίζοντα. Το νερό έχει μπει εδώ και καιρό πια στο αυλάκι. Ακόμα και να βάλεις κάποιο πρόχειρο ανάχωμα, το νερό σύντομα θα υπερχειλίσει και θα βρει και πάλι το δρόμο του από άλλα αυλάκια, με ό,τι σημαίνει μια τέτοια αλλαγή.

Και στο κάτω - κάτω δηλαδή, τι φταίει η κάθε εταιρία παροχής τέτοιων υπηρεσιών;!
Σαφώς και το μεγαλύτερο ποσοστό των όσων αποθηκεύονταν εκεί, ήταν προϊόν της λεγόμενης «κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας», δε κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ωστόσο, μια τέτοια εταιρία, δεν εμπλέκονταν στο παραμικρό ως προς την επιλογή των δεδομένων που αποθηκεύονταν στους χώρους της. Ήταν τέτοια, η βασική αρχή της φύσης των υπηρεσιών της. Αν μάλιστα λάμβανε την όποια γραπτή καταγγελία, για το παράνομο του θέματος σε κάτι από αυτά, χωρίς περεταίρω διερεύνηση το ξήλωνε. Άρα, πού στηρίζεται το κατηγορητήριο και με τι ισχυρά νομικά πλαίσια καταλήγει μια οποιαδήποτε υπηρεσία κρατικής προέλευσης, να επεμβαίνει με τόσο καταλυτικό τρόπο, στη λειτουργία μιας επίσημης όσο και νόμιμης ιδιωτικής εταιρίας;
Έχουμε χάσει τελείως τη μπάλα;! Έχουμε υποβαθμίσει τελείως κάθε αξία νομικής ισχύος των δικαιωμάτων της ιδιωτικότητας;!

Δηλαδή, σε τι διαφέρει, στη βάση του, αυτό που κάνουν οι τράπεζες με τις θυρίδες τους (και όχι μόνο); Άραγε δε μπορεί ο κάθε κλέφτης να φυλάει τα κλοπιμαία του σε θυρίδα οποιασδήποτε τράπεζας στον κόσμο σα κύριος; Δεν είναι μάλιστα και πολύ βολικό το να το κάνει έτσι; Τον ελέγχει η τράπεζα, ως προς το περιεχόμενο, σε οποιαδήποτε περίπτωση ;
Η απάντηση είναι γνωστή και αυτονόητη. Σαφώς και όχι! Και καλά κάνει βέβαια γιατί, μεταξύ των άλλων, αυτό είναι και το νόημα ύπαρξης θυρίδων. Το ότι δηλαδή, ενώ ανήκουν στην τράπεζα, να νοικιάζονται στον δικαιούχο - πελάτη τους ώστε να μπορεί αυτός να εναποθέτει εκεί, ό,τι ο ίδιος επιθυμεί χωρίς να δίνει λόγο πουθενά. Τι θα γίνει τώρα; Θα κλείσουν και τις τράπεζες σε δεύτερο χρόνο;! Δε νομίζω!

Μερικοί - μερικοί προφασίζονται ότι τέτοιες εταιρίες - «πειρατές», έδιναν κίνητρα κέρδους στους uploaders τους, πράγμα που ήταν (και καλά) μεμπτό αφού έτσι παρακινούσαν την αύξηση της παράνομης διακίνησης υλικού.
Όμως, πραγματικά, που είναι το κακό σε αυτό; Μη στεκόμαστε στις κατά παραγγελία μεταφράσεις.
Μια ιδιωτική εταιρία θέλει να αυξήσει τους τζίρους της, δίνοντας υγιή κίνητρα στον κόσμο, ώστε να γίνουν περισσότεροι οι πελάτες της και να αυξήσει με τη σειρά της τον τζίρο της.
Αυτός δεν είναι ο σκοπός στο ελεύθερο εμπόριο; Τώρα, το αν αυτό ωθεί παράλληλα, την όποια μεγέθυνση του αρνητικού φαινομένου ως παρενέργεια, δεν είναι θέμα της εταιρίας καθαυτής. Δεν παρανομεί πουθενά με την παροχή νόμιμων κινήτρων.
Και πάλι θα φέρω σα παράδειγμα, τα ανταγωνιστικά κίνητρα των τραπεζών που, μεταξύ των άλλων, σαφώς και ωφελούν ιδιαίτερα τη διακίνηση απίστευτων ποσών μαύρου χρήματος. Φταίει η τράπεζα σε αυτό;

Το ότι κάτι φταίει γενικότερα σε κάθε παρενέργεια είναι σίγουρο. Όμως το ζητούμενο είναι, να βλέπουμε όλοι μας την πηγή του κάθε κακού και όχι να τα παίρνει όλα η μπάλα για την πιθανή ευκολία μας.
Το πρόβλημα περί προστασίας, θα έπρεπε να λυθεί από τις ίδιες τις εταιρίες - θύματα, αυτές που προασπίζονται δηλαδή τη «νόμιμη» εκμετάλλευση (τι οξύμωρο αλήθεια;!) των πνευματικών δικαιωμάτων. Θα έπρεπε να δουν και να λύσουν το πρόβλημα από τη ρίζα του.

Από πού ξεκινά το πρόβλημα ουσιαστικά;
Δε χρειάζονται πτυχία για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Οι κύριοι παράγοντες είναι οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές των προϊόντων τους και η δυσκολία διάθεσής τους με τους παραδοσιακούς τρόπους - φυσικά μαγαζιά. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι βέβαια αλλά δευτερευούσης σημασίας.
Αν έβλεπαν το πρόβλημα από την σωστή οπτική γωνία λοιπόν και έβαζαν στο τραπέζι όλα τα εφόδια - εργαλεία (το άπλετο χρήμα τους, τους υπερσύγχρονους εξοπλισμούς τους κ.λ.π.) που έχουν και με το παραπάνω, θα έδιναν συντομότατα λύσεις στο πρόβλημά τους. Λύσεις που δε θα χρειάζονταν καν επεμβάσεις αστυνομικού χαρακτήρα και άρα ούτε θα είχαν αρνητικές αντιδράσεις από κανέναν.
Αν ο σύγχρονος κόσμος, οι απλοί άνθρωποι, ένιωθαν ότι θα μπορούσαν να έχουν γρήγορα κι εύκολα (μέσω ίντερνετ), ό,τι κυκλοφορεί στην σχετική αγορά αλλά από τον επίσημο πάροχο - εταιρία και με πραγματικά πολύ φτηνή τιμή, δε θα είχε κανείς τους, κανένα λόγο, να πληρώνει το παραμικρό, οπουδήποτε αλλού, ώστε να προμηθεύεται αυτό που θέλει από πλάγιες - ύποπτες οδούς, αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Ούτε οι uploaders φυσικά θα είχαν λόγο να ανεβάζουν παράνομο υλικό με τα όποια ρίσκα τους. Ούτε οι εταιρίες - «πειρατές» θα την πλήρωναν για τις υπηρεσίες τους αφού, εκ των πραγμάτων πια, θα αφορούσαν μόνο απολύτως νόμιμες διακινήσεις δεδομένων.

Τα πάντα κινούνται κάτω από τον βασικό φυσικό νόμο «δράση - αντίδραση», είτε μας αρέσει είτε όχι!
Αξιολόγηση:
{["Useless", "Boring", "Need more details", "Perfect"]}

1 σχόλιο:

  1. Δεκτή με μεγάλη μου χαρά η καλησπέρα σου!
    Ανταποδίδω από εδώ και σύντομα και από το blog σου!
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ε, μη σας κομπλάρω! Μιλήστε ελεύθερα! ;-)