Ψάχνετε κάτι;

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ping-Pong: Η κρυφή δύναμη!


Ping-Pong, Table Tennis ή Πινγκ-Πονγκ, Επιτραπέζια Αντισφαίριση...
Αν, ακούγοντας αυτούς τους όρους, νιώθετε να «σκιρτά» κάτι μέσα σας είτε επειδή το κατέχετε ήδη (λιγότερο ή περισσότερο) το άθλημα είτε επειδή πάντα σας έκανε «κλικ» και απορούσατε για το πώς μπορεί να είναι και για το αν τελικά αξίζει ν’ ασχοληθεί κανείς μαζί του (π.χ. εσείς ή τα παιδιά σας), τότε έχω κάτι προσωπικό μου να σας πω που όμως μπορεί να ενδιαφέρει και εσάς. ;-)

Ξεκίνησα να παίζω Πινγκ-Πονγκ εδώ και πολλά πια χρόνια πριν, όταν ήμουν ακόμα έφηβος.
Έπαιζα μεν καιρό, για πολλές ώρες και με διάφορους φίλους αλλά πάντα τελείως ερασιτεχνικά και χωρίς καμία καθοδήγηση. Δεν ήταν και εύκολα τότε τα πράματα για κάτι παραπάνω.
Οι καιροί και οι καταστάσεις με έκαναν κι εμένα να το αφήσω πια «στην άκρη». Για την ακρίβεια όμως, σε μια άκρη του μυαλού μου, ποτέ δεν το ξέχασα τελείως όπως άλλωστε και με διάφορα άλλα που είχα αγαπήσει και απλώς δεν προέκυψε να ασχοληθώ περισσότερο μαζί τους.

Να κάνω μια παρένθεση εδώ και να πω πως, το Πινγκ-Πονγκ, είναι απ’ αυτά που, για όποιον έχει ασχοληθεί κάπως περισσότερο μαζί του σε κάποια φάση της ζωής του, μένει πάντα χαραγμένο σε κάποιον δικό του, θετικό χώρο μνήμης και όποτε βρει την ευκαιρία κάνει την «θεαματική» του επανεμφάνιση!
Πέρα από μια ευχάριστη ασχολία τύπου παιχνίδι είναι και μια πάρα πολύ καλή σωματική άσκηση αερόβιου χαρακτήρα ενώ, ταυτόχρονα, εξασκεί σε απίστευτο βαθμό τα αντανακλαστικά και την αμεσότητα σε κάθε μορφή απαιτητικής χρονικά αντίδρασης του ανθρώπου - παίχτη. Παράλληλα δεν κρύβει ουσιαστικούς κινδύνους τραυματισμών, άμεσων αντιδικιών κοκ ενώ όσοι έχουν την ευχέρεια να το κυνηγήσουν σοβαρά από νωρίς, έχουν μια αρκετά καλή ελπίδα να προχωρήσουν και με διεθνείς αναγνωρίσεις.


Για να επανέλθω στα δικά μου όμως, μ’ αυτά και τ’ άλλα, πέρασαν αρκετά χρόνια, μπορεί και 30!
Ήρθαν έτσι τα πράματα που με βρήκαν να σκέφτομαι το να προσπαθήσω ν’ ασχοληθώ, εκ νέου πια, και με κάτι άλλο από τα όσα αποτελούσαν την σύγχρονη καθημερινότητά μου. Κάτι που θα συνδύαζε με μη βαρετό τρόπο, την ευχέρεια ελεγχόμενης άθλησής μου, με τη χαρά του παιχνιδιού και με μία ευγενή «αγωνιστική» άμιλλα, χωρίς όμως να χρειάζεται να αφιερώσω και μια μικρή περιουσία για να το πετύχω.
Σ’ αυτό το σημείο φάνηκα μάλλον λίγο τυχερός καθώς, σε σχετική κουβέντα με συνάδελφό μου, προέκυψε η γνωστοποίηση της ύπαρξης ενός πολύ κοντινού στη δουλειά μου χώρου, στον Πειραιά, που με την καθοδήγηση από κανονικό προπονητή, μπορούσε όποιος ήθελε και δηλώνοντάς το εκεί με πανεύκολο τρόπο, να συμμετέχει σε τακτικές προπονήσεις Πινγκ-Πονγκ!
Από την 1η στιγμή μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρουσα ως πιθανότητα!
Ρωτώντας περισσότερα και περνώντας και από τον εκεί χώρο, είδα πως θα ήταν πολύ απλό να ξεκινήσω μια προσπάθεια και να έβλεπα το πώς θα πήγαινε.
Αυτό και έκανα! Βλέποντας όμως από 1ο χέρι πια το τι συμβαίνει εκεί, πράμα που μου δημιούργησε μόνο θετικές εντυπώσεις, είπα «να κάνω το καλό» και να δοκιμάσω να σας τα μεταφέρω κάπως πιο συγκεκριμένα, μήπως και «ξυπνήσω» έτσι τις όποιες «κρυφές» επιθυμίες σας για το άθλημα, καθώς θα ήταν πολύ απλό να κάνετε μια δοκιμή κι εσείς για εσάς ή τα παιδιά σας!


Μια και το έφτασα όμως στη «δοκιμή», να πω λίγα πράματα και γι αυτήν.
Η δοκιμή αποτελείται από μερικές δωρεάν επισκέψεις αναγνωριστικού χαρακτήρα, με ελαφριά προπόνηση και εντοπισμό (από κοινού) του όποιου πιθανού επιπέδου σας στο σπορ.
Κι εδώ να «ξεμπλοκάρω» τυχόν «φοβίες» όσων νιώθουν έως και τελείως «άσχετοι» με το Πινγκ-Πονγκ. Να πω λοιπόν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά γιατί, πολύ απλά, αυτό είναι το νόημα! Το ν’ αποκτήσετε τη σχέση και μάλιστα μέσα από ρυθμούς αληθινής προπόνησης!
Ελπίζω να είναι εύκολα κατανοητό πως είναι απολύτως συνηθισμένη προπονητικά κατάσταση, το να μη γνωρίζει από πριν κάποιος κάτι για τα πάντα. Δε γεννήθηκε κανείς με κάθε είδους γνώση έτοιμη. Την αποκτά μόνο αν το θέλει και με την απαραίτητη συμμετοχική του προσπάθεια, μεθοδικά και μ’ επιμονή.
Να συμπληρώσω μόνο πως μπορεί να γίνει έως και πολύ κουραστικό άθλημα. Κατά συνέπεια, αν θέλετε να το πάρετε κάπως πιο «ζεστά», να είστε προετοιμασμένοι για πολύ ιδρώτα κι επειδή κυριολεκτώ, καλά θα ήταν να έχετε πρόχειρη και μια, αθλητικής προσέγγισης, ένδυση.
Άλλος «εξειδικευμένος» εξοπλισμός, για τόσο αρχή, ουσιαστικά δεν χρειάζεται. Στην πορεία βέβαια και εφόσον κρίνετε κι εσείς ότι θα χρειαζόσασταν κάτι παραπάνω για την περεταίρω εξέλιξή σας στο άθλημα, υπάρχουν διάφορα που θα μπορούσατε να προμηθευτείτε όμως, ειλικρινά, δεν έχει νόημα να αναφερθούμε από τώρα σε αυτά.

Οι προπονήσεις εκεί, τουλάχιστον προς το παρόν, γίνονται Δευτέρες, Τετάρτες και Παρασκευές και σε απογευματινές ώρες από τις 17:00 έως και τις 20:30 περίπου. Ωστόσο, το «πρόγραμμα», είναι αρκετά ελεύθερο αφού, ο προπονούμενος, μπορεί να παραστεί εντός αυτών βέβαια των ωρών αλλά όποτε και για όσο θέλει και μπορεί. Η προπόνηση δεν γίνεται με ομαδικό αλλά με ατομικό τρόπο.

Το τελευταίο που θ’ αναφέρω και το άφησα τελευταίο ως (ίσως) και το πιο σημαντικό, είναι το θέμα του προπονητή. Στην περίπτωσή μας μάλιστα «Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ» με όλα τα γράμματα κεφαλαία!
Για όσους θεωρούν χρήσιμες τις επώνυμες αναφορές, μιλάμε για τον Λάζαρο Μπαλάφα.
Πρόκειται για έναν σχετικά νέο άνθρωπο αλλά πάρα πολύ έμπειρο στο άθλημα. Έμπειρος και ως αθλητής του αλλά και ως προπονητής του.
Αυτόν δε τον συνδυασμό τον τονίζω ιδιαίτερα καθώς επισημαίνω το ότι δεν αρκεί να είναι κανείς πολύ καλός αθλητής σε κάτι για να μπορεί να είναι αντίστοιχα και πολύ καλός προπονητής σε αυτό. Το να είναι καλός προπονητής κάποιος, είναι από μόνο του κάτι διαφορετικό που κρίνεται διαρκώς και σε κάθε διαδοχική προπόνηση.
Στην περίπτωση μάλιστα του Λάζαρου υπάρχει και κάτι παραπάνω και αυτό έχει να κάνει με το μεράκι του ανθρώπου σε αυτό που ξέρει τόσο καλά να κάνει, το να προπονεί δηλαδή για Πινγκ-Πονγκ. Το κάνει με συνεχή προσοχή, εύστοχες συμβουλές, διαρκή παραδείγματα και όλα όσα χρειάζεται ένας υποψήφιος παίχτης Πινγκ-Πονγκ για να μπορέσει να γίνει, σχετικά σύντομα, ένας αρκετά «ώριμος» παίχτης, τόσο ώριμος ώστε να χαίρεται πια το ίδιο το παιχνίδι!


Πριν ξεκινήσω με τις προπονήσεις, αυτό που ήθελα σαν «προπονητική γραμμή» ήταν το να έβρισκα προπονητή που να μπορεί να ασχολείται πραγματικά ΚΑΙ μαζί μου. Να μην με «ξεπετά» στο όνομα της τελείως ερασιτεχνικής μου συμμετοχής.
Εντάξει, τελείως ερασιτεχνική θα παρέμενε η παρουσία μου δεδομένου ότι, τόσο μεγάλος πια, δεν θα κατέληγα να συμμετέχω ποτέ σε τίποτα σοβαρούς αγώνες. Ο στόχος μου ωστόσο ήταν να ασχοληθώ με τον σωστό τρόπο σε αυτήν την «2η ευκαιρία» μου και όχι να «κοροϊδεύω» ότι «και καλά» κάνω «προπόνηση» σε κάτι.
«Λύσεις» βέβαια προπονητών που να προσφέρουν αυτό περίπου το «πακέτο» υπάρχουν αλλά σε όλες όσες συνάντησα στην πρόσφατή μου «έρευνα αγοράς», θα έπρεπε να έβαζα αρκετά βαθιά το χέρι μου στην τσέπη καθώς ήταν «private» (επί προσωπικού) και για αρκετά μικρούς προπονητικούς χρόνους (ανά επίσκεψη).
Με τον Λάζαρο όμως, όλο αυτό, λειτούργησε από την αρχή με τον πιο τίμιο για την εποχή μας τρόπο! Τολμώ να πω πως, οικονομικά, είναι πάρα πολύ προσεγγίσιμος για τους περισσότερούς μας και το λέω έτσι, μετά γνώσεως και μεγάλου προβληματισμού (και από 1ο χέρι) των δυσκολιών που μπορεί να υπάρχουν στον καθένα μας βάσει της ισχύουσας οικονομικής κατάστασης γενικότερα.

Στην παρούσα λοιπόν φάση βρίσκομαι σε κατάσταση προπονήσεων και ομολογώ πως πολύ χαίρομαι για αυτό! Το κυνηγάω μάλιστα αρκετά εντατικά αφού, με επιλογή μου, το παλεύω για ένα τρίωρο τη φορά.
Ξέρω ότι καταναλώνω πολύ από τον προσωπικό μου ελεύθερο χρόνο και όχι με ξεκούραστο μάλιστα τρόπο. Προφανώς και με προβληματίζει πάρα πολύ όλο αυτό γι αυτό και δεν είμαι σίγουρος για πόσο θα το τραβήξω έτσι. Απ’ την άλλη όμως, χωρίς κάποιες προσωπικές «θυσίες», τίποτα θετικό δεν έχει σοβαρές ελπίδες να γίνει από μόνο του.

Για να μη μακρηγορώ περισσότερο, θα κλείσω θυμίζοντάς σας κάτι που λέγαν’ οι παλιότεροι:
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».
Όλα είναι απλώς θέμα απόφασής. Μιας απόφασης όμως που έχει πολλά θετικά για να την κάνουν να παρθεί ευκολότερα και με κανένα κρυμμένο ρίσκο!

Ό,τι άλλο μπορώ να σας πληροφορήσω σχετικά, ευχαρίστως!
Και, πού ξέρετε, μπορεί να παίζουμε και μαζί κάποια στιγμή κάνα παιχνιδάκι! :-)


Αξιολόγηση:
{["Useless", "Boring", "Need more details", "Perfect"]}

1 σχόλιο:

Ε, μη σας κομπλάρω! Μιλήστε ελεύθερα! ;-)